Bedre dialog gav større erstatning

KØBENHAVN: I en erstatningssag efter en trafikulykke, der medførte et tilfælde af piskesmæld, har Arbejdsskadestyrelsen for fjerde gang ændret sin vurdering, således at offeret til sidst fik udbetalt en erstatning på 800.000 kr. Og det vel at mærke uden retssag.

Det er sket efter længere tids korrespondance med rådgivningsfirmaet Megasikring i Hørsholm, der har specialiseret sig i at hjælpe trafikofre med erstatning.

- Vi er i daglig kontakt med Arbejdsskadestyrelsen og oplever klart en ny og positiv udvikling i styrelsens håndtering af sagerne.

Åbenhed og dialog giver mulighed for en mere korrekt vurdering, hvorved en langvarig, psykisk krævende retssag i mange tilfælde kan undgås, siger direktør Lars Wilfert, Megasikring.

I den aktuelle sag vurderede Arbejdsskadestyrelsen først méngraden til fem pct. og tabet af erhversevne til 15 pct. Den vurdering blev fastholdt anden gang, mens méngraden ved tredie behandling blev forhøjet til otte pct.

Fjerde gang røg méngraden yderligere i vejret, nu til 12 pct., mens styrelsen samtidig satte tabet af erhvevrsevne til 35 pct. På det grundlag blev erstatningen fastsat.

- Når man kommer galt afsted i trafikken, og der er ikke tale om en arbejdsskade, skal Arbejdsskadestyrelsen vurdere méngraden og tabet af erhvervsevne.

Men der er ingen ankemulighed, således at folk må gå til domstolene, hvis de vil klage over afgørelsen. Derfor er der grund til at hilse de nye signaler fra styrelsen velkommen, anfører Lars Wilfert.

Piskesmældssager udløser typisk en erstatning på mellen 60- og 80.000 kr. Sidste år blev et trafikoffer tilkendt 2,5 mio. kr., den hidtil største erstatning for en læsion af denne type. I vurderingen af denne sag indgik bl.a. et beløb for psykiske gener samt et tab af erhvervsevne på 50 pct.

Den 1. juli 2002 træder en ny lov om erstatningsansvar i kraft. Det ventes, at niveauet for erstatninger ved trafikulykker herefter generelt vil stige med op til 50 pct.

Nordjyske Stiftstidende 16/7 - 2001